Overslaan en naar de inhoud gaan

A&MR 2025 nummer 4

Nieuwsbericht

In het meinummer dat vandaag verschijnt: 
Juridische counseling in Duitsland – en Nederland (ve25000835) 
Holger Hoffmann, em. hoogleraar staats- en bestuursrecht in Bielefeld, beschrijft het systeem van asielrechtelijke counseling dat in Duitsland vanaf 2019 tot stand kwam. Hij laat zien wat de bevoegdheden zijn van de counselors (en van advocaten), en wat de problemen zijn daarmee. Onafhankelijke counseling ‘kan de kwaliteit van overheidsbesluiten verbeteren en de werklast van bestuursrechters verminderen.’ Hoffmann is sceptisch over de vraag of politici bij hun verdere besluitvorming zich hiervan bewust zijn. In haar Ten geleide bij dit overzichtsartikel vraagt Karen Geertsema zich af wat Nederland hiervan kan leren, nu de regering overweegt een gouvernementele organisatie verantwoordelijk te maken voor juridische counseling. De belangrijkste les: vertrouwen van asielzoekers in de onafhankelijkheid van de juridische counselor is essentieel. 
Valse geruststelling in Kroatië (ve25000836) 
Hoe kan het toezicht op grenscontroles zo worden geregeld dat illegale pushbacks en andere mensenrechtenschendingen worden voorkomen? Sara Kekuš analyseert de praktijk van het Independent Monitoring Mechanism. Kroatië heeft dit geregeld voordat het nieuwe Asielpact het van EU-lidstaten vroeg. Politieke interventies, gebrekkige transparantie en onvoldoende informatie blijken daarmee ook de risico’s te zijn voor de andere Lidstaten. Zo dreigen papieren garanties te leiden tot een valse geruststelling 
‘Zichzelf bevestigende feedbackloop’ (ve25000841) 
In rechtszaken sinds 2013 over etnisch profileren door de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), besloten rechtbanken dat er sprake was van neutrale criteria. Maar Rechtbank Overijssel stelde onlangs vast dat door het gebruikte risicoprofiel studenten met een niet-Europese migratieachtergrond in het fraudeonderzoek oververtegenwoordigd waren. Ashley Terlouw schetst het beoordelingskader voor discriminatie en hoopt dat overheidsinstanties de uitspraak ter harte nemen. 
Vrijheidsbeperking en vrijheidsontneming (ve25000838) 
De afgelopen vier jaar werd onder andere vastgesteld dat de bewaringsrechter ambtshalve moet toetsen. En de hoven in Luxemburg en Straatsburg kregen meer impact op de wijze waarop in Nederland naar het bewaringsrecht moet worden gekeken. Sjoerd Thelosen en David Kuiper bespreken de arresten en behandelen het voortraject, de voorwaarden voor bewaring zelf, de verschillende juridische grondslagen en de verhouding van maatregel van vrijheidsbeperking tot vrijheidsontneming en bewaring. 
IM Maartje van Meel (ve25000840) 
Op 15 maart jl. overleed bestuurs- en vreemdelingenrechter Maartje van Meel. Mieke Vollebregt-Kuipers, Nikki Vreede en Karen Geertsema noemen de kwaliteiten van haar rechterschap: collegiaal, scherp, voortvarend én in staat om de vreemdelingrechtelijke dossiers met luchtigheid te benaderen. 
En
* Amber Hoogenboom maakt duidelijk dat Iraanse asielzoekers niet zomaar kan worden tegengeworpen dat ze met de Iraanse nationale juridische database niet hun asielrelaas weten te ondersteunen; (ve25000837
* Stefan Kok denkt niet dat prejudiciële vragen van rechtbanken het gezag van de hoogste nationale rechter ondermijnen. (ve25000834)
* René de Groot ontdekte de slechte aspecten van Nederlands nationaliteitsrecht. (ve25000839)