ve11000290 02-02-2011, Hammarberg kritisch over Gezinsherenigingsbeleid

Immigratie, algemeen
Inburgering, wet inburgering buitenland
Omschrijving

Thomas Hammarberg, mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa, heeft zich in een commentaar van 2 februari 2011 kritisch uitgelaten over het gezinsherenigingsbeleid van Europese landen. Het wordt steeds moeilijker voor immigranten in Europa om hun familieleden te laten overkomen. Immigranten moeten voldoen aan onredelijke voorwaarden die onoverkomelijke obstakels opwerpen om samen te kunnen leven met hun geliefden. Hammerberg noemt Nederland daarbij specifiek als voorbeeld. Voordat gezinshereniging wordt toegestaan in Nederland, moeten familieleden een inburgeringsexamen afleggen op een Nederlandse ambassade of consulaat in het land van herkomst. Deze zijn echter niet voor iedereen bereikbaar. Zo kunnen Afghanen geen Nederlandse taallessen volgen in hun eigen land en moeten zij helemaal naar New Delhi afreizen waar zich de dichtstbijzijnde Nederlandse ambassade bevindt. Hammarberg wijst verder onder andere op het feit dat de nieuwe regering Rutte samen met de PVV het voornemen heeft nog strengere voorwaarden te stellen om zo het aantal migranten terug te dringen.