ve19000787 13-03-2019, Nieuwsbericht IND - IND stuurt tijdelijke verblijfsvergunningen aan VK-onderdanen

13-03-2019
IND
Aanvraag, indiening
Ambtshalve vergunning verlening
Brexit
BRP / GBA / Burgerlijke stand
EU burger(schap)
EU burger, familielid van
Grensarbeiders
Overgangsrecht
Verenigd Koninkrijk
Verblijfsbescheiden en -aantekeningen
Vrij verkeer van personen
Omschrijving

De IND start op 13 maart met het sturen van tijdelijke verblijfsvergunningen aan VK-onderdanen en hun familieleden die ingeschreven staan in de BRP. Daarmee zijn de verblijfsrechten van VK-onderdanen en hun familieleden in ons land na Brexit tijdig gegarandeerd. Het aanmaken en de verzending neemt twee weken in beslag.  Op dit moment is er nog geen definitieve deal of no-deal. Ook is het mogelijk dat de Brexit wordt uitgesteld.
Begeleidende brief
Met de tijdelijke verblijfsvergunning stuurt de IND een begeleidende brief met uitleg over de toegezonden verblijfsvergunning. In het geval van een deal is de tijdelijke verblijfsvergunning niet nodig. VK-onderdanen en hun familieleden blijven dan hun verblijfsrecht ontlenen aan het recht op vrij verkeer en verblijf. Wanneer de Brexit datum wordt uitgesteld, is het later nog steeds mogelijk dat er geen deal komt. Het is daarom belangrijk dat VK-onderdanen bij uitstel de tijdelijke verblijfsvergunning bewaren. In het geval van uitstel informeert de IND VK-onderdanen opnieuw over de laatste stand van zaken. In de periode van uitstel, tot de Brexit-datum, blijven VK-onderdanen in ieder geval het recht op vrij verkeer en verblijf houden.
Geldigheidsduur en gebruik tijdelijke verblijfsvergunning
De tijdelijke verblijfsvergunning is alleen geldig in Nederland tijdens de nationale overgangsperiode van 29 maart 2019 tot 1 juli 2020 en kan alleen gebruikt worden in combinatie met een geldig paspoort.
Voor wie is een tijdelijke verblijfsvergunning niet nodig?
VK-onderdanen en hun familieleden die houder zijn van een Nederlandse, permanente verblijfsvergunning of naast de Britse ook een nationaliteit van een EU/EER-land of Zwitserland hebben, hebben geen tijdelijke verblijfsvergunning nodig.
Uitnodiging voor definitieve verblijfsvergunning
Verspreid over de overgangsperiode van 29 maart 2019 tot 1 juli 2020, stuurt de IND VK-onderdanen en hun familieleden in Nederland een uitnodigingsbrief om een aanvraag in te dienen voor een definitieve verblijfsvergunning.
Regelgeving
 De volledige tekst en de criteria van de Terugtrekkingsregeling staat in WBV 2019/2 (ve19000774). Zie voor meer informatie over Brexit de: in.nl/brexitnl. Hier staat ook meer informatie over de regeling voor VK-onderdanen die vóór 29 maart 2019 als grensarbeider werkzaam zijn.
--- Zie Extra bestanden voor de inhoud van de tijdelijke verblijfsvergunning en de begeleidende brief.

(externe) bronnen
Nieuwsbericht IND