Overslaan en naar de inhoud gaan

ve11001001 18-04-2011, Brief RCO aan MvSZW tegen het voornemen alleen bij uitzondering een TWV te verlenen aan Roemenen en Bulgaren

Datum
18-04-2011
Auteur
Raad van Centrale Ondernemingsorganisaties
Redacteur
Sander Schuitemaker
Trefwoorden
Arbeid in loondienst
Arbeid, grensoverschrijdende
Arbeidsmarktpositie en -beleid
Bulgarije
Roemenië
Wav
Omschrijving

De Raad van Centrale Ondernemingsorganisaties (RCO), waarin VNO-NCW, MKB en LTO zijn verenigd, spreekt zich uit tegen het voornemen van de MvSZW (ve11000938 en ve11000941) om arbeidsmigratie van Polen en Roemenen sterk te beperken. De RCO vreest dat de mogelijkheden om een TWV voor deze groep te krijgen, onverantwoord worden beperkt. In de land- en tuinbouw, maar ook in andere economische sectoren is het in de praktijk niet mogelijk om werkzaamheden te laten verrichten door Nederlandse werknemers omdat het theoretische aanbod niet feitelijk beschikbaar blijkt te zijn voor de arbeidsmarkt.
Wat betreft de RCO zijn beperkingen in het vrij verkeer van werknemers binnen de EU een verkeerde aanpak van het probleem van participatie in Nederland. Het brengt Nederlandse werkgevers in de problemen zonder dat de participatie in Nederland er daadwerkelijk door zal stijgen. Voor dat laatste zijn wezenlijke maatregelen noodzakelijk op het gebied van wetgeving en regelingen die de werking van onze eigen nationale arbeidsmarkt bepalen.