Overslaan en naar de inhoud gaan

ve20000347 30-01-2020, Nieuwsbericht IND: Brexit: IND stuurt Britten informatiebrief

Datum
30-01-2020
Auteur
IND
Redacteur
Tisanja Abali
Trefwoorden
Brexit
Overgangsrecht
Aanvraag, indiening
BRP / GBA / Burgerlijke stand
EU burger(schap)
Verblijfsvergunning, onbepaalde tijd
Verblijfsbescheiden en -aantekeningen
Verenigd Koninkrijk
Omschrijving

Het Verenigd Koninkrijk stapt uit de Europese Unie met een akkoord ('deal') op 31 januari 2020. Circa 45.000 Britten in Nederland ontvangen een informatiebrief over hun situatie. In de brief staat dat de situatie van Britten in de overgangsperiode t/m 31 december 2020 niet verandert. Volgens de deal kunnen Britse burgers in die periode namelijk blijven wonen, werken en studeren in Nederland. Hiervoor hebben zij alleen een geldig paspoort nodig.
Tijdelijke verblijfsvergunning niet nodig
De tijdelijke verblijfsvergunning die Britten in Nederland in maart of oktober 2019 van de IND hebben ontvangen, is niet meer nodig. De tijdelijke verblijfsvergunning (in de vorm van een brief) was alleen noodzakelijk bij een no-deal Brexit. Britten hoeven deze vergunning niet te bewaren of terug te sturen naar de IND.
IND nodigt Britten uit voor aanvraag verblijfsdocument
Pas na de overgangsperiode hebben Britten een verblijfsdocument nodig om in Nederland te blijven wonen. Ze hoeven hiervoor zelf geen actie te ondernemen, de IND gaat ze persoonlijk per brief uitnodigen om een aanvraag te doen. De IND wil alle aanvragen met zorg behandelen. Daarom verstuurt de IND verspreid over de overgangsperiode uitnodigingen om een online aanvraag te doen. In de informatiebrief staat uitgelegd hoe Britten zich daarop kunnen voorbereiden.
Belangrijk: inschrijving BRP
De IND roept Britten op die zich nog niet hebben ingeschreven in BRP om dit alsnog te doen bij de gemeente waar zij wonen, zodat zij een uitnodiging ontvangen. Ook Britten die na Brexit in Nederland komen wonen en zich vóór 1 januari 2021 inschrijven in de BRP krijgen dan de uitnodigingsbrief.
Britten met andere verblijfstitels
Britten met een permanent EU-verblijfsdocument (duurzaam verblijf) worden uitgenodigd om dit in te wisselen voor een vervangend verblijfsdocument. Zij hoeven geen online aanvraag in te dienen. Britten die een nationale verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd hebben of een andere EU nationaliteit naast hun Britse nationaliteit hebben geen (nieuwe) verblijfsvergunning nodig. Zij krijgen dan ook geen brieven.
Meer informatie
Bezoek de Brexit-pagina van de IND voor meer informatie. Vanaf 3 februari krijgt de Brexit pagina een andere indeling.

(externe) bronnen
Nieuwsbericht IND
Aanvullende opmerkingen
Wet