Overslaan en naar de inhoud gaan

ve21000438 15-02-2021, Nieuwsbericht Rechtspraak.nl- Advocaten kunnen vrijwillig digitaal procederen in reguliere vreemdelingenzaken

Datum
15-02-2021
Redacteur
Tisanja Abali
Trefwoorden
Omschrijving

Vanaf 1 maart 2021 kunnen advocaten ervoor kiezen om digitaal te procederen in reguliere vreemdelingenzaken. De Rechtspraak heeft daarvoor enkele aanpassingen gedaan in de bestaande systemen. De betrokken ketenpartners, zoals IND, vreemdelingenadvocaten en de Raad van State, zijn positief over deze uitbreiding van de digitale diensten. Al ruim 5 jaar procederen advocaten en IND naar volle tevredenheid digitaal in asiel- en bewaringszaken. Dit gaat om zo’n 20.000 zaken per jaar. De IND en de meeste advocaten zijn ook betrokken bij de 10.000 reguliere vreemdelingenzaken die de Rechtspraak per jaar behandelt. Die behandeling gaat nog helemaal op papier. Zeker in tijden van corona werkt dat omslachtig. Met enkele beperkte aanpassingen heeft de Rechtspraak daarom Mijn Rechtspraak en het Aansluitpunt Rechtspraak-IND gereed gemaakt voor reguliere vreemdelingenzaken.
In tegenstelling tot asiel- en bewaringszaken procederen advocaten niet verplicht digitaal in reguliere vreemdelingenzaken. Ze kunnen daar zelf voor kiezen. Dat doen ze bij de indiening van hun zaak via het digitale DPC-formulier of het papieren CIV-formulier. Op dat formulier kunnen advocaten invullen dat ze de procedure digitaal verder willen voeren. Advocaten die niet digitaal willen procederen, voeren de zaak gewoon verder op papier.
In de loop van dit jaar worden ook de eerste civiele en bestuursrechtelijke procedures digitaal toegankelijk volgens het Basisplan Digitalisering. Uiteindelijk gaan ook vreemdelingenzaken over naar die nieuwe manier van digitale toegang en stopt de Rechtspraak met het oude ‘KEI systeem’ voor die zaken.

(externe) bronnen
Aanvullende opmerkingen
Wet